(Paper) SBI clerk Computer knowledge Expected Solved Paper

http://placementpapers.net/helpingroot/images/sbi-logo.gif

State Bank of India

PAPER : SBI clerk Computer knowledge Expected Solved Paper

1. A Compiler is ____
(A) A combination of computer hardware
(B) A program which translates from one high-level language to another
(C) A program which translates from one high-level to a machine level
(D)None of these
Ans : C
2. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits
(A)ANSI
(B) ASCII
(C) EBCDIC
() ISO
Ans : A
3. A Pixel is -
(A) A computer program that draws picture
(B) A picture stored in secondary memory
(C) The smallest resolvable part of a picture
(D) None of these
Ans : C

4. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment
(A) Keyboard
(B) Mouse
(C) Joystick
(D) Track ball
Ans : B

5. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
(A) 2
(B) 10
(C) 16
(D) 32
Ans : A

6. Which of the following is not an output device?
(A)Scanner
(B) Printer
(C) Flat Screen
(D) Touch Screen
Ans : D

7. Which of the following devices have a limitation that we can only information to it but cannot erase or modify it
(A) Floppy Disk
(B) Hard Disk
(C) Tape Drive
(D) CDROM
Ans : D

8. Which technology is used in Compact disks?
(A) Mechanical
(B) Electrical
(C) Electro Magnetic
(D) Laser
Ans : D

9. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
(A) Floppy Disk
(B) Hard Disk
(C) Compact Disk
(D) Magneto Optic Disk
Ans : B

10. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
(A) IBM
(B) Segate
(C) Microsoft
(D) 3M
Ans : B

11. The memory location address are limited to
(A) 00000 to 9ffff(16)
(B) 00001 to 9ffff(16)
(C) 00010 to 9ffff(16)
(D) 10000 to 9ffff(16)
Ans : A

12. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
(A) Hardware
(B) Software
(C) Firmware
(D) ROMware
Ans : C

13. Memory is made up of
(A) Set of wires
(B) Set of circuits
(C) Large number of cells
(D) All of these
Ans : C

14. Primary memory stores
(A) Data alone
(B) Programs alone
(C) Results alone
(D) All of these
Ans : D

15. EPROM can be used for
(A) Erasing the contents of ROM
(B) Reconstructing the contents of ROM
(C) Erasing and reconstructing the contents of ROM
(DS) Duplicating ROM
Ans : C

16. Which device can understand difference between data & programs?
(A)Input device
(B) Output device
(C) Memory
(D) Microprocessor
Ans : D

17. The contents of information are stored in
(A) Memory data register
(B) Memory address register
(C) Memory access register
(D) Memory arithmetic register
Ans : A

18. Memory unit is one part of
(A) Input device
(B) Control unit
(C) Output device
(D) Central Processing Unit
Ans : D

19. Algorithm and Flow chart help us to
(A) Know the memory capacity
(B) Identify the base of a number system
(C) Direct the output to a printer
(D) Specify the problem completely and clearly
Ans : D

20. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
(A) 8"
(B) 5 1/4"
(C) 3 1/2"
(D) 5 1/2"
Ans : B


Suggested Reading For SBI Probationary Officer Recruitment Examination 2011

Buy SSC - Combined Graduate Level

ORDER ONLINE NOW!

comments powered by Disqus